Menstruationskop spørgsmål og svar

 

Spørgsmål og svar om menstruationskopper

Har du problemer med din menstruationskop? Her får du de mest almindelige menstruationskop spørgsmål og svar.

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, eller du stadig er i tvivl om noget, så kan du også besøge Facebook-gruppen “Kvinder med kop (menstruationskop)” – et lukket forum, hvor over 600 aktive kvinder deler deres viden og erfaringer med kopperne. ^_^

Valg af menstruationskop

Er du helt ny i “m-kop verdenen” så start med at prøve Menstruationskop-guiden – her får du et godt bud på hvilken kop der passer bedst til dig.

Vi anbefaler oftest, at du starter med en mellemfast m-kop i en god spændstig kvalitet, fx Lunette eller Ruby Cup, som passer til langt de fleste kvinder. Disse to mærker er ikke blandt de billigste på det danske markedet, men kvaliteten er helt i top.

I videoen herunder kan du også få lidt inspiration til de 5 bedste m-kopper til førstegangskøbere.

Hårdheden af menstruationskoppen hænger sammen med, hvor ‘stram’ du er for neden. De fleste unge kvinder samt kvinder, som dyrker sport har en stram bækkenbundsmuskulatur, og så dur det ikke at vælge en m-kop der er for blød, for den vil ikke kunne folde sig ud, når musklerne klemmer om den.

Hvis du har svært ved at få to fingre op i skeden, så har du sikkert gode stramme bækkenbundsmuskler, og så skal du sandsynligvis vælge en lidt fastere kop som fx Yuuki CLASSIC som kan modstå presset fra selv de stærkeste muskler. Vi anbefaler som regel ikke, at du køber en hård kop som din første, da den kan være svær at holde sammenfoldet ved indføringen.

Hvis du er i tvivl om, hvor stram din bækkenbund er, så kan du vælge en mellemfast kop som Lunette eller Ruby CupOrganiCup er også en mulighed, der er lidt blødere end de to andre. Hvis du ikke har så stærke muskler (fx efter en eller flere fødsler) kan du ofte bruge en blød m-kop som MeLuna SOFT, Mami-cup eller Si-bell.

Tillykke og velkommen til kvindelivet! Hvis du har prøvet at bruge en tampon og ellers føler dig klar, så er det bare at springe ud i det. Følg din mavefornemmelse omkring valg af størrelse – du kan fx starte med at kigge på de mindste kopper, fx MeLuna CLASSIC str. S, OrganiCup str. Mini eller MonthlyCup str. 0.

Første gang du skal indsætte din m-kop, skal du give dig god tid og tage det helt roligt – det er ikke svært, men en helt ny oplevelse. Når det er sagt, er du nok også nødt til at øve dig lidt mere i starten – du er måske ikke så fortrolig med dit underliv, og dine bækkenbundsmuskler er strammere end hos ældre kvinder.

Det bedste tidspunkt at øve sig på, er under din menstruation – skeden er mere fleksibel end normalt, og blodet fungerer som et smøremiddel. Vi ved, at øvelse gør mester, og vi har mange unge kunder, der bruger m-kop med stor succes. Så tag en dyb indånding og bare giv det en chance.

En menstruationskop skal sidde i skeden lige under livmoderhalsen. Størrelsen på koppen skal passe til din anatomi, så det er godt at vide, hvor højt eller lavt din livmoderhals sidder. På tegningen kan du se, hvordan du med en finger kan måle placeringen af din livmoderhals.

menstruationskop - mål din livmoderhals

Størrelsen afhænger mest af to ting: hvor kraftigt du bløder, og din kropsbygning.

Blødningsmængden kan som tommelfingerregel sammenlignes med tamponstørrelser, så hvis du bruger mini tamponer, kan du nøjes med en lille m-kop, og hvis du bruger super+ tamponer, skal du have en stor m-kop, MEN størrelsen skal selvfølgelig passe til din kropsbygning.

Hvis du er under 170 cm skal du ofte have en mindre størrelse (fx Lunette str. 1 eller OrganiCup str. A) og hvis du er over 170 cm kan du som regel passe en større m-kop som Lunette str. 2 eller OrganiCup str. B.

Alle tre stilke på MeLuna kopperne er gribevenlige, så hvilken du foretrækker, afhænger mest af hvor dybt din livmoderhals er placeret, og hvor øvet du er i at udtage koppen. Prøv at stikke din pege- eller langfinger op i skeden og føl efter livmoderhalsen (den føles lidt som din næsetip). Hvis din finger er helt inde i skeden når du rører livmoderhalsen, så er du ‘dyb’, hvis din finger kun er halvt inde, eller måske kun til det første led, så sidder din livmoderhals lavt.

Jo dybere du er, jo længere en stilk kan der være på din m-kop (stilken må IKKE stikke ud). For en begynder er det ofte rart at have en lang stilk, så du er sikker på at kunne nå den, så skal du købe din første MeLuna kop, anbefaler vi dig at vælge enten stilk eller ring. Stilken er let at klippe til, hvis den føles for lang, når du har fået lidt øvelse. Ringen er sværere at klippe i, men hvis du er ‘dyb’ kan den være lettest at få fat i med to fingre. Ringstilken kan også forlænges ved at klipse en Nupsi forlængerstilk på.

Kuglen er især god til dig, som har en lavt placeret livmoderhals. Kuglen er flad på siderne, hvilket gør den meget lettere at holde om, end hvis den havde været kuglerund. Uanset hvilken stilk du vælger, vil du snart få lært at udtage koppen uden besvær.

Menstruationskop problemer

Hvis du har stramme bækkenbundsmuskler, kan det være svært at få en m-kop til at folde sig rigtigt ud, (særligt hvis du har valgt en blød m-kop).

Prøv at folde koppen med “Labia-fold” foldemetoden, eller “7-folden” og når du har sat den ind, så tag fat om stilken eller bunden af koppen og tryk den lidt op og træk lidt ned nogle gange. I videoen herunder, forklarer en pige metoderne (på engelsk).

Hvis du oplever lækage med din kop skyldes det næsten altid at den ikke har foldet sig rigtigt ud, og blodet derfor løber ved siden af. Du kan prøve at folde koppen på en anden måde, når du sætter den ind, eller at ‘lirke’ lidt op og ned med den, til den åbner sig. Det er svært at mærke med en finger, om koppen har foldet sig rigtigt ud, for bunden af koppen kan godt føles krøllet, selvom kanten er udfoldet.

Hvis du bliver ved med at opleve problemer med, at koppen lækker, kan det være fordi du har stramme bækkenbundsmuskler og koppen er for blød til at kunne modstå presset fra dine muskler. I sådanne tilfælde er den eneste løsning at prøve en hårdere type m-kop – Lunette er en mellemfast kop, der passer til langt de fleste kvinder og Yuuki CLASSIC er en meget fast kop designet til særligt stramme bækkenbundsmuskler.

 

Når koppen sidder rigtigt, kan du ikke mærke den indeni, og den opsamler menstruationsblodet uden at lække.

I brugsanvisningerne står der oftest at en menstruationskop skal sidde lavt i skeden, men mange kvinder foretrækker at placere den dybere. Begge dele er helt fint – det vigtigste er, at du ikke føler ubehag, at koppen holder tæt og stilken ikke stikker ud eller generer dig ved skedeindgangen.

Tag det helt roligt, koppen kan ikke forsvinde op i dig. Det vigtigste er, at du slapper godt af i underlivet, når du igen prøver at tage koppen ud.

Find en behagelig stilling, fx siddende overskrævs på toilettet eller sæt dig på hug på badeværelsesgulvet. Vask hænderne først og prøv så, om du kan nå stilken på koppen – pres gerne lidt nedad samtidig (ligesom hvis du skulle have afføring).

Når du får fat på stilken, så træk nedad fra side til side, så vil vakuumet løsne sig (du kan ofte høre en sugende lyd). Så snart du kan få fat om bunden af koppen, så grib fat om den og fortsæt med at arbejde koppen nedad ved at trække fra side til side. 

Det er ofte de første gange hvor du er lidt nervøs, at det kan være svært at udtage koppen, men hvis det fortsætter, skal du måske vælge en kop der er længere i formen, som fx DivaCup eller NaturalMamma.

 

Prøv at placere m-koppen lidt dybere, det kan ofte hjælpe. Hvis du fortsat oplever irritation, har de fleste m-kopper en stilk, der kan klippes til, eller evt. helt af. Luneale er en smart menstruationskop helt uden stilk, men med et smart gribefelt som giver et virkelig godt greb om bunden, så du nemt kan tage koppen ud.

Både ja og nej. Efter en tur i toilettet er du nødt til at vaske m-koppen grundigt med mild sæbe og derefter koge den for at desinficere den. Bagefter kan du bruge m-koppen som du plejer.

Sundhed og hygiejne

Det er altid bedst at have en håndvask ved siden af, når du skal tømme din menstruationskop, så efterhånden vil du lære hvor de ‘gode’ toiletter findes i dit miljø.

Det kan dog også sagtens lade sig gøre at tømme på et toilet uden håndvask. Start med at vaske hænder inden du går ind på toilettet. Riv nogle stykker toiletpapir af som du kan holde i den ene hånd eller lægge på dit lår. Tag koppen ud og tøm den i toilettet – tør evt. koppen med papiret – fold og indsæt igen.

I stedet for toiletpapir kan du også bruge vådservietter, fx OrganiWipes. Vådservietterne kan både bruges til at tørre koppen af og til at vaske hænderne i bagefter.

Her kan du se hvordan m-koppen indsættes og hvordan dit underliv ser ud indeni, en rigtig lærerig video! ^_^

Hvis du har spiral, anbefaler vi, at du først spørger din læge, inden du begynder at bruge menstruatonskop, da vi ikke kan tage ansvaret for eventuelle komplikationer. Når det er sagt, har vi mange kunder som har spiral og bruger kop uden problemer.

Undersøgelser har vist, at de første tre måneder efter spiralen er sat op, har den større risiko for at glide ned, uanset hvilken form for menstruationsbeskyttelse du bruger. Har du lige fået spiral, bør du derfor som minimum vente et par måneder med at prøve en kop.

Det er også en rigtig god idé at få lægen til at tjekke, om snoren fra spiralen er klippet helt kort, så koppen ikke kommer til at røre den.

JA, du kan bruge en m-kop gennem hele din periode fra du opdager de første pletter til din blødning er helt færdig. En af fordelene ved en kop er netop, at du ikke skal gå og spilde en masse trusseindlæg mens din blødning ikke er så kraftig. En menstruationskop udtørrer ikke slimhinderne, så du kan bare sætte den op ved de første tegn, så behøver du ikke at bekymre dig om, hvornår blødningen starter mens du sidder på arbejdet eller i skolen. Bare husk at tømme og skylle koppen ca hver 8. time.

Det er normalt at transparente kopper bliver misfarvede med tiden – hvor hurtigt det går, er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, og afhænger af blodets ‘kemi’. Farven har ingen betydning for brugen af koppen, men du kan evt. prøve at lægge koppen i en blanding af halvt lagereddike og halvt kogende vand, og så skure den lidt med en neglebørste el. lign. Corega tabletter kan måske også fjerne lidt af misfarvningerne.

Når først du har lært at bruge koppen, mærker du den ikke, og kan måske glemme at du har menstruation. Vi anbefaler at lade koppen sidde maks. 8 timer ad gangen, herefter skal den tømmes og skylles. Hvis du opdager at du har glemt at tømme koppen og du samtidig får det dårligt, evt. med feber, skal du straks tage koppen ud og kontakte lægen, da der i meget sjældne tilfælde kan opstå Toksisk Chok Syndrom.

Gør det til en vane at tømme koppen hver 8. timer, så risikerer du heller ikke at koppen pludselig er helt fuld og lækker.

Det er meget forskelligt, hvordan kvinder har det med toiletbesøg når de bruger menstruationskop. Nogle lader den bare sidde uden problemer, mens andre oplever at det kan være svært at tisse, eller at de kan komme til at presse koppen ud, når de har afføring.

Hvis du hører til de sidste, så start med at tage koppen ud, skyl den og læg den på et stykke toiletpapir, mens du er på toilettet.

En menstruationskop har ingen duft i sig selv – problemet skyldes, at du har (eller har haft) en lille underlivsinfektion, såkaldt bakteriel vaginose, hvor nogle lugtfremkaldende bakterier har sneget sig ind i skeden. Sådanne infektioner kan opstå efter en menstruation, ved brug af tamponer, efter sex, eller hvis du bruger sæbe, når du vasker dig i skridtet.

Menstruationskoppen tager ikke skade af lugten, selvom den kan være ubehagelig. Lugten vil gradvist forsvinde over tid. Du kan vaske den med Lunette Cup cleanser eller koge den med lidt eddike i vandet. Du kan også prøve at lægge koppen i blød i en opløsning med Corega tabletter. Som regel forsvinder lugten af sig selv efter et par menstruationers brug.

Det vigtigste er egentlig, at få behandlet infektionen – du kan starte med at købe nogle vaginale stikpiller med mælkesyrebakterier.
Hvis lugten ikke forsvinder efter nogle få dage, bør du gå til lægen, som kan give dig en penicillin-kur. Rigtig god bedring!

Ikke to kvinder er ens, og hos ca hver femte er livmoderens placering bagoverbøjet.

Menstruationsblodet løber fra livmoderen ned i skeden gennem livmoderhalsen som udmunder i bunden af skeden. Så uanset om livmoderen vender fremad eller bagud, så har det ingen betydning for brugen af menstruationskop.

Der er delte meninger om dette emne. Oprindeligt lovede de fleste mærker op til 10 års levetid for en menstruationskop, hvis den blev behandlet rigtigt.

Hvis man bruger stilken til at trække i, kan denne godt knække af efter et par år – stilken er nemlig kun beregnet til at ‘vise vej’ til bunden af koppen, som man skal gribe fast om, når man udtager sin kop. Hvis stilken knækker eller koppen får en rift er det IKKE sundhedsskadeligt, der er ikke nogle kemiske stoffer som kan slippe ud, men hvis koppen er så mør at den revner, så er det nok på tide at udskifte den.

De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) har valgt at anbefale, at man skal udskifte sin menstruationskop efter 1-2 år. Der er umiddelbart ingen sundhedsmæssige risici der ligger til grund for denne anbefaling! Set ud fra et miljømæssigt perspektiv, er det jo langt bedre at bruge sin kop til den er slidt op!

I Danmark har forbrugermagasinet TÆNK testet menstruationskopper i 2018, og deres konklusion var, at kopperne skal koges, inden man bruger dem første gang for at fjerne kemiske rester fra produktionen. Herefter kan man bruge kopperne mange år uden sundhedsrisici. Min anbefaling er, at udskifte koppen, når du selv synes det er på tide.

Menstruationskopper er lavet af enten silikone eller TPE, termoplastisk gummi.

For at kunne genanvende et plastprodukt kræver det, at der kan samles nok materiale af præcis samme slags, og det kan der slet ikke pt af menstruationskopper.

 

En menstruationskop er så lille og holder jo mange år, så belastningen på miljøet er meget lille.

Derfor kan du med god samvittighed smide din menstruationskop ud i skraldespanden med almindeligt restaffald, når den er slidt op.

 

 

Husk, at bare fordi din kop bliver misfarvet, er det ikke et tegn på, at den skal udskiftes. En menstruationskop er i princippet først slidt op, når den bliver “mør” og revner. Stilken kan blive hurtigere mør end resten af koppen, da den er udsat for mere belastning. Prøv kun at bruge stilken som redskab til at få fat om bunden af koppen, når du trækker den ud, så holder den længere.